
BLOGI
Terveelliset ja pitkäikäiset betonilattiat
”Terve talo” on viime aikoina ollut tärkeä teema rakentamisessa. Home- ja muut sisäilmaongelmat puhuttavat niin kouluissa kuin työpaikollakin. Usein nämä ongelmat liittyvät ilmanvaihtoon, virheellisiin rakenneosiin tai rakennusmateriaaleihin – tai jopa kiireeseen, talo on saatava nopeasti valmiiksi ja käyttöön. Mutta myös suunnittelu ja toteutus ovat tärkeässä osassa tilan terveellisyyden kannalta ja siihen PiiMat Oy tuo ajatuksia…
Tekniset betoninkorjauslaastit
Tekniset betoninkorjauslaastit on yksi PiiMat Oy:n tuoteryhmistä. Kuinka nämä tuotteet eroavat perinteisistä betoninkorjauslaasteista – siitä toimitusjohtajamme Martti Matsinen kertoo tässä blogitekstissä. Flexcrete Technologies Ltd:n tuotteet olivat ensimmäisenä mukana PiiMat Oy:n valikoimissa, kun yritys perustettiin 1994. Taustana oli PiiMatin toimitusjohtajan aiempi ura rakennusmateriaalien maahantuonnissa, jolloin nämä tuotteet kuuluivat jo valikoimiin. Niiden historia Suomessa ulottuu 1980-luvun alkuvuosiin.…
Betonilattioiden pienten vaurioiden korjaaminen
Betonilattioihin ja holvivaluihin saattaa tulla pieniä vaurioita eri syistä. Nämä pienet vauriot ovat usein enemmänkin esteettisiä mutta toisaalta, jos ne jätetään korjaamatta, voi niistä kehittyä laajempi vaurio, joka vaikuttaa jo lattian käytettävyyteen. Käymme tässä postauksessa läpi joitakin yleisiä vaurioita sekä tuotteita ja menetelmiä, joilla niitä voidaan korjata. Yksi vauriotyyppi on sadevauriot tai yleisemmin vesivauriot. Jos…
Ohjeita kuivasirote- ja kovabetonilattioille
Kuivasirote- ja kovabetonilattioista olemme kirjoitelleet paljon sekä omilla kanavillamme että alan julkaisuissa ja lisäksi asioita on käyty läpi eri asiakasyhteyksissä. Silti viikottain tulee eri yhteyksissä kysymyksiä, jotka kaipaavat vastauksia. Olemme tästä syystä laatineet yleisiä ohjeita sirote- ja kovabetonilattioille. Kuivasirotelattiat perustuvat sementtiä ja kovia runkoaineksia sisältävän materiaalin levittämiseen tuoreen betonimassan pintaan, jossa se muodostaa alusbetonin kanssa…
Betonilattian lujittaminen ja suojaaminen
Tämänkertainen uutisemme ja samalla blogikirjoituksemme on kopio toimitusjohtajamme Martti Matsisen artikkelista uusimmassa Väri ja Pinta – lehdessä. Artikkelin aiheena on betonilattian lujittaminen ja suojaaminen. Betonin tai yleisemmin sementtipohjaisten tuotteiden jättäminen lopulliseksi pinnaksi on perinteisesti ollut varastojen, terminaalien, parkkihallien ym. kovan kulutuksen lattioiden ratkaisu. Nykyään betoni jää lopulliseksi pinnaksi usein myös arkkitehtonisissa lattioissa sekä kovan kulutuksen…
Betoninkorjauslaastien valinnasta
Meiltä on usein kysytty syytä kahteen tuotesarjaan betoninkorjauslaasteja. No, vastaus on se, että molemmilla on omat käyttökohteensa. Tämänkertainen uutisemme onkin samalla blogikirjoitus, joka on käytettävissä betonikorjauksia suunniteltaessa. RapidSet(r)-tuotesarjan tuotteet on tarkoitettu kohteisiin, joissa nopea kovettuminen ja kuivuminen sekä vähäinen kutistuma ovat olennaisen tärkeitä ominaisuuksia. RapidSet-tuotteet eivät vaadi tartuntalaastia, ne kovettuvat tunnissa, eivätkä vaadi jälkihoitoa -…
Tehokkuutta ja laatua betonilattia-, kovabetoni- ja designlattiaurakointiin
DI Martti Matsinen, PiiMat Oy Betonilattioiden valaminen on helppoa – toimitetaan valmisbetoni valukohteeseen, valetaan se, tiivistetään, hierretään ja jälkihoidetaan – olkaa hyvä, tässä on lattia! Teoriassa näin, mutta käytännössä valutyöhön liittyy lukuisia häiriö-/riskitekijöitä. Tällaisia voivat olla esim. massan laatu, valu- ja kovettumisolosuhteet, työn aikataulu, pienet tai suuremmat työvirheet ja vaikkapa tilaajan ja urakoitsijan eri käsitys…
Lue lisää » Tehokkuutta ja laatua betonilattia-, kovabetoni- ja designlattiaurakointiin
Varastojen ja terminaalien betonilattiat
Varastojen ja terminaalien betonilattiat on aihe, josta meille on viime aikoina tullut erittäin paljon kyselyjä – viimeksi FinnBuild-messujen yhteydessä käydyissä keskusteluissa. Niinpä päätimme tähän blogipostaukseen koostaa omia vinkkejämme kovan kulutuksen betonilattioiden suunnitteluun, toteutukseen ja ylläpitoon. Kirjoittajana DI Martti Matsinen Betonilattian mitoitus Betonilattian paksuus ja raudoitus (oli sitten kyseessä perinteinen tanko-/verkkoraudoitus tai kuituraudoitus) suunnitellaan annettujen kuormitusten…
Kuivasirotelattiat pysäköintihalleissa
Kuivasirotelattiat pysäköintihalleissa on jatkuva keskustelun aihe. Se oli normaali käytäntö 1900-luvun loppupuolella sekä 2000-luvun alussa. 2010-luvulla alkoivat tilaajat, suunnittelijat ja urakoitsijat luottamaan betonilattian silikaattikäsittelyyn ja kuivasirotteen käyttäminen väheni merkittävästi – oliko tämä oikea ratkaisu? Kuivasirotteen käyttäminen lisää merkittävästi lattiapinnan kulutuskestävyyttä. Työnä kuivasirotteen levittäminen tuoreen betonimassan pintaan ei ole kovin vaativaa – tärkeintä on saada sirote…
Polymeerikuitujen käyttäminen betonirakenteissa on lisääntymässä
Polymeerikuitujen käyttäminen betonirakenteissa on lisääntymässä. Merkittävä syy on teräksen voimakas hinnannousu yhdistettynä teräskuitujen hankalaan saatavuuteen. Öljyn hinta on toki vaikuttanut myös polymeerikuitujen hintaan mutta siitä huolimatta niiden kilpailukyky on parantunut viime kuukausina. Polymeerikuitujen käytössä on kuitenkin muutama asia, jotka pitää huomioida ja niistä kerron tässä postauksessa. DI Martti Matsinen, PiiMat Oy Muovikuidut Yleisesti puhutaan muovikuiduista,…
Lue lisää » Polymeerikuitujen käyttäminen betonirakenteissa on lisääntymässä
Arkkitehtoniset Designbetonilattiat – osa 3
DI Martti Matsinen Arkkitehtoniset Designbetonilattiat ovat viime vuosina yleistyneet niin yksityisissä kuin julkisissakin kohteissa. Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa kerromme hieman erityyppisistä ratkaisuista. Kahdessa ensimmäisessä osassa keskityimme eri designbetonilattiatyyppeihin. Tässä kolmannessa osassa käymme läpi designbetonilattioiden hiontaa ja kiillotusta sekä huoltoa ja kunnossapitoa Designbetonilattioille tehdään käytännössä aina hionta- ja kiillotuskäsittelyjä. Näiden tarkoituksena, yhdessä käsittelyssä käytettyjen aineiden kanssa, on tehdä lattiasta…
Liikuntasaumaraudoitteiden valinta
DI Martti Matsinen Tämänkertaisessa blogitekstissämme keskitymme liikuntasaumaraudoitteen valintaan. Valmiita liikuntasaumaraudoitteita käytetään työsaumaraudoitteina erottamaan valualueet toisistaan sekä liikuntasaumaraudoitteina, joiden tarkoituksena on “kerätä” betonilattian kutistumat yhteen, tarkoin suunniteltuun kohtaan. Saumaraudoitteiden valintaan tulee kiinnittää huomiota, sillä ne ovat lattian toiminnan kannalta lähes yhtä tärkeitä kuin betonilattian kantavauus ja lattian pintarakenteen toimivuus siihen kohdistuvia rasitteita vastaan. Saumaraudoitteen sijainti Saumaraudoitteen…
Rapid Set TRU on johtava kiiltohiottujen lattioiden pintamateriaali USA:ssa
Tämänkertainen uutisemme ja samalla blogikirjoituksemme on lyhennetty/koostettu käännösteksti Concrete Decor lehden marraskuun 2021 numerosta, jossa CTS Cement Manufacturing Corp:n asiantuntijat kertovat RapidSet(R) TRU(R) designlattiapinnoitteen ominaisuuksista. TRU-pinnoitteita Suomessa myy PiiMat Oy. Erikoissementti Tärkein lähtökohta on erikoissementti (Belitic calcium sulfoaluminate cement, BCSA). Tämän sementin kutistuma on erittäin pieni, se kestää erinomaisesti sulfaatteja ja vähentää alkali-silikareaktion riskiä. Tämä…
Lue lisää » Rapid Set TRU on johtava kiiltohiottujen lattioiden pintamateriaali USA:ssa
Arkkitehtoniset Designbetonilattiat – osa 2
DI Martti Matsinen, PiiMat Oy Arkkitehtoniset Designbetonilattiat ovat viime vuosina yleistyneet niin yksityisissä kuin julkisissakin kohteissa. Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa kerromme hieman erityyppisistä ratkaisuista. Ensimmäisessä osassa keskityimme yksinkertaisempiin ratkaisuihin ja kevyempään kulutukseen; tässä toisessa osassa paksumpiin, pidemmän elinkaaren omaaviin ratkaisuihin; kolmannessa osassa käymme läpi designbetonilattioiden hiontaa ja kiillotusta sekä huoltoa ja kunnossapitoa. Pidemmän kestoiän Designlattiatyyppejä ovat…
Arkkitehtoniset Designbetonilattiat – osa 1
DI Martti Matsinen, PiiMat Oy Arkkitehtoniset Designbetonilattiat ovat viime vuosina yleistyneet niin yksityisissä kuin julkisissakin kohteissa. Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa kerromme hieman erityyppisistä ratkaisuista. Ensimmäisessä osassa keskitymme yksinkertaisempiin ratkaisuihin ja kevyempään kulutukseen; toisessa osassa paksumpiin, pidemmän elinkaaren omaaviin ratkaisuihin; kolmannessa osassa käymme läpi designbetonilattioiden hiontaa ja kiillotusta sekä huoltoa ja kunnossapitoa. Yksinkertaisin version on DesignBase. DesignBase…
Elementtirakentaminen ja kuitubetoni
DI Martti Matsinen Elementtirakentaminen, erityisesti julkisivuelementit, voi hyötyä merkittävästi kuitubetonin käyttämisestä. 2.12. julkaistussa blogikirjoituksessa Martti Matsinen mainitsi kuitubetonin käyttämisen yhtenä konstina välttää raudoitusterästen korroosion aiheuttamat betonirakenteiden vauriot. Tämä korostuu erityisesti ohuissa rakenteissa kuten julkisivuelementtien ulkokuoret. Kahdessa merkittävässä kohteessa PiiMat Oy:n toimittamilla polymeerikuiduilla on vältetty tämä korroosio-ongelma. Arkkitehtitoimisto ALA Oy:n suunnittelemassa Kuopion kaupunginteatterin laajennuksessa julkisivuelementit olivat…
KOVABETONI VS. KUIVASIROTE
DI Martti Matsinen Meiltä on usein kysytty kumpi kannattaa kohteeseen valita – kovabetonipintaus vai sirotepintaus. Olen vajaat 8 vuotta sitten kirjoittanut aiheesta tekstin, jonka päätin nyt hieman stilisoiden liittää myös PiiMatin blogisivulle. Määritelmä Kovabetonipintaus määritellään standardien DIN 18560-7 ja EN 13318 mukaisesti kovan kulutuksen sementtipohjaiseksi tasoitteeksi, joka sisältää kovia runkoaineksia ja parantaa lattiapinnan kestävyyttä kulutusta…
Raudoitusterästen korroosio
DI Martti Matsinen, PiiMat Oy Yksi merkittävä betonirakenteiden vauriotyyppi on raudoitusterästen korroosio. Teräs laajenee ruostuessaan ja tämä laajeneminen aiheuttaa betonirakenteeseen niin suuren paineen/jännityksen, että betoni murtuu. Korroosioriskin pienentämiseen ja sitä kautta rakenteen vaurioitumisen estämiseen on käytettävissä useita keinoja, joita tässä postauksessa lyhyesti käsittelen. Suunnittelu- ja toteutusvaiheessa käytettävä keino on toteuttaa rakenteet niin, että teräksien päällä…
Kuivasirotelattia – ohjeita suunnittelijoille
Kuivasirotelattia tarkoittaa betonilattiaa, jonka pinnalle on valuvaiheessa levitetty kuivasirotetta. Kuivasirote on käytännössä lujaa betonimassaa, josta puuttuu vesi. Sitoutumiseen tarvitsemansa veden kuivasirote ottaa alusbetonista, mistä johtuen lattian onnistumisen kannalta on tärkeää, että massassa on riittävästi vettä ja että kuivasirote levitetään massaan oikeaan aikaan – ennen kuin se kuivuu liikaa – ja lisäksi pidetään huolta jälkihoidosta, ettei…
PiiMat Oy:n blogi
Tervetuloa blogisivullemme! Tulemme jatkossa kirjoittamaan tänne asiantuntija-artikkeleita liittyen tuotteisiimme ja niiden käyttöön. Nämä eivät ole mainostekstejä vaan ohjeita ja vinkkejä rakennuttajille, rakennesuunnittelijoille, arkkitehdeille, urakoitsijoille ja muillekin, joita tuotteidemme käyttö kiinnostaa – toki taustalla omat tuotteemme, jotka parhaiten tunnemme. Asiantuntijuutemme perustuu pitkään kokemukseen alalta – jo lähes 50 vuotta olemme olleet eri rooleissa tekemisissä betonin, betonilattioiden,…