Betonin lisäaineet
Kuitubetoni on nimensä mukaisesti betonimassaa, jonka mukana tulee kuituja. Kuituja käytetään massassa useassa eri tarkoituksessa. Yleisin tapa on korvata kuiduilla betoniraudoitus, jolloin kuitumäärä tulee mitoittaa erikseen ottaen huomioon kuormitukset, saumajaot sekä kuitutyyppi. Toinen kuitujen käyttötapa on halkeilun hallinta, jolloin kuitutyyppi ja käyttömäärä määräytyvät pääasiassa kokemuksen perusteella huomioiden laattapaksuus, betonilaatu sekä saumajako. Näiden kahden pääkäyttötavan lisäksi kuituja käytetään esim. betonimassan koossapysyvyyden parantamiseen, betonirakenteen iskunkestävyyden (sitkeyden) parantamiseen sekä estämään ns. räjähdysmurtumaa ruiskubetonirakenteissa.
Yleisin kuitumateriaali on teräskuitu, jota käyttäen voidaan toteuttaa maanvaraisia laattoja joko sahasaumoilla varustettuna tai ns. saumattomina laattoina sekä kantavia paalulaattarakenteita. Maailmalla on teräskuitubetonilla toteutettu myös kantavia välipohjia sekä muita erikoisrakenteita.
Polymeerikuidut ovat lyhyitä, ohuita kuituja, joita käytetään betonirakentamisessa kantavuuden lisäämisen (raudoituksen tai teräskuitujen tapaan). Niitä käytetään maanvaraisissa betonilattioissa, pintabetoneissa, elementtirakentamisessa sekä ruiskubetoneissa.
Polymeerikuituja käytettäessä ja tilattaessa on tärkeää erottaa puhutaanko mikro- vai makropolymeerikuiduista.
Mikropolymeerikuidut toimivat tuoreessa betonimassassa parantaen massan työstettävyysominaisuuksia ja vähentäen plastisen vaiheen halkeilua. Niillä on myös jonkin verran vaikutusta lopullisen rakenteen tiiveys- ja iskunkestävyysominaisuuksiin.
Mikrokuituja käytetään ruiskubetoneissa ns. palotilanteen betonin räjähdysmurtuman estämiseen. Lyhyitä mikrokuituja voidaan käyttää tasoitemassoissa (Screed) massan tiivistämiseen ja halkeiluriskin vähentämiseen ja myös parantamaan tasoitetyyppisten massojen ja kovabetonien palokestävyyttä.
Makropolymeerikuidut toimivat kovettuneessa betonissa teräskuitujen tai perinteisen raudoituksen tapaan ottaen vastaan vetojännityksiä lisäten betonirakenteen kuormituksenkestävyyttä. Makropolymeerikuiduilla voidaan laatia Eurokoodin mukainen kuitubetonimitoitus.
Makrokuituja käytetään ruiskubetonissa teräskuitujen sijaan. Elementtirakentamisessa makrokuituja käyttäen voidaan toteuttaa ohuempia rakenteita (ei ruostumisriskiä) esim. Sandwich-elementin ulkokuoressa.
Tuotteita
Zenith 50 tiedostopankkiin
Zenith 50 on ns. perusteräskuitu normaaleihin maanvaraisiin laattoihin. 50 mm pitkä ja 1 mm paksu kuitu on eniten käytetty kuitutyyppi betonilattioissa.
Zenith 60 tiedostopankkiin
Zenith 60 on korkealujuuksinen teräskuitu vaativampiin kuitubetonikohteisiin – esim. raskaasti kuormitetut betonilattiat sekä pitkillä liikuntasaumaväleillä toteutetut betonilattiat.
Zenith 65 tiedostopankkiin
Zenith 65 on tehokkain teräskuitutyyppimme, jolla toteutetaan mm. kuitubetonipaalulaatat sekä erittäin raskaasti kuormitettujen teollisuuskohteiden betonilattiat.
Nexus85 tiedostopankkiin
Nexus85 on erittäin tehokas makropolymeerikuitu. Suurimmassa osassa tapauksia riittää annostukseksi 2,5 kg/betoni-m3 . Nexus85 myydään 2,5 kg:n liukenevissa annospusseissa ja 10 kg:n pahvilaatikoissa, joissa kuitu on liukenevalla kalvolla sidottu kiekoiksi.
Vertex 150-12 tiedostopankkiin
Vertex 150-12 on perinteinen mikropolymeerikuitu. Normaali annostus on 0,9 kg/betoni-m3 ja tuote myydään 0,9 kg:n liukenevissa pusseissa.
Vertex Screed tiedostopankkiin
Vertex Screed on 6 mm pitkä mikropolymeerikuitu, jota käytetään pääasiassa kuivamassoissa (kovabetonit, tasoitteet, Design-pinnoitteet) parantamaan pinnan tiiveyttä. Vertex Screedin avulla parannetaan myös pintauksen palonkestävyyttä
Vertex Fibrillated tiedostopankkiin
Vertex Fibrillated on verkkomainen mikropolymeerikuitu. Se toimii kuten Vertex 150-12 mutta antaa jonkin verran lujuutta myös kovettuneessa betonissa.