DI Martti Matsinen, PiiMat Oy
Arkkitehtoniset Designbetonilattiat ovat viime vuosina yleistyneet niin yksityisissä kuin julkisissakin kohteissa. Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa kerromme hieman erityyppisistä ratkaisuista. Ensimmäisessä osassa keskitymme yksinkertaisempiin ratkaisuihin ja kevyempään kulutukseen; toisessa osassa paksumpiin, pidemmän elinkaaren omaaviin ratkaisuihin; kolmannessa osassa käymme läpi designbetonilattioiden hiontaa ja kiillotusta sekä huoltoa ja kunnossapitoa.
Yksinkertaisin version on DesignBase. DesignBase tarkoittaa betonilattiaa, jos perusbetoni hiotaan ja kiillotetaan haluttuun tasoon sekä käsitellään kohteen vaatimilla suoja-aineilla. Perusbetoni on uudiskohteessa valettu betonilattia mutta DesignBase voidaan toteuttaa myös vanhaan betonilattiaan. DesignBase lattian ulkonäköä säädellään hiontakarkeudella eli kuinka paljon ja kuinka isoa kiviainesta on näkyvissä hiontojen jälkeen sekä kiillotusasteella eli kuinka kiiltävä lopullinen tulos on.
Yleisimmin DesignBase-lattiat ovat eri harmaan sävyisiä mutta varsinkin uudiskohteissa käytetään nykyään paljon väribetonia, jolloin saadaan lisää erilaisia vaihtoehtoja tilaajan ja arkkitehdin ideoiden pohjalta.
DesignTop lattia on uudiskohteissa toteutettu Designlattiatyyppi. Se voidaan toteuttaa myös saneerauskohteessa mutta silloinkin pitää betonilattia valaa uudelleen. Idea tällä Designlattiatyypillä on, että betonilattian kulutuskestävyyttä parannetaan levittämällä pintaan samantyyppinen kuivasirote kuin teollisuuslattioille. Erona on se, että DesignTopin kuivasirote sisältää mm. mikrokuituja, jotka tekevät siitä paremman version hiushalkeilun kannalta. Kyse ei kuitenkaan ole ns. sirotelattiasta. DesignTop ratkaisussa on tärkeää kiinnittää huomiota myös alusbetonin laatuun ja erityisesti sen kutistumaominaisuuksiin. Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi tuleekin suunnittelijan, materiaalitoimittajan ja betonitoimittajan tehdä aktiivista yhteistyötä.
DesignTop lattiaa ei hiota syvältä, ainoastaan kevyesti pinnalta, jonka jälkeen tehdään kiiltohionnat halutun kiiltoasteen mukaan. Pinta on tyyliltään pippuri-suola eli vain jonkin verran hienoa kiviainesta on näkyvissä.
DesignTop-lattiaan PiiMatin valikoimassa on DesignTop erikoissirote, jota on saatavana sävyttämättömänä sementinharmaana sekä 15 eri värisävyssä.
DesignLevel on lattiatyyppi, jossa lopullinen Designpinta tehdään itsetasoittuvalla, sementtipohjaisella pintamassalla. Tasoitetyyppinen lattia toteutetaan yleensä noin 6-10 mm paksuna, josta kiillotushionnoilla kuluu 1-2 mm. Ulkonäköä voidaan muokata lisäämällä massaan väripigmenttiä tai jotain lisäainesta kuten lasipalasia. DesignLevel on nopea ja helppo levittää ja yleensä myös nopeasti käyttöön otettavissa.
DesignLevel lattiaan PiiMatin tuotevalikoimassa on TRU SL pinnoite. Se perustuu erikoissementtiin, joka käyttää hyväkseen käytännössä kaiken sekoitusveden, jolloin kutistumat ovat minimissään – toki alusbetonin kutistumat voivat tulla pintauksen läpi. Tämä erikoissementti on myös kestävän kehityksen tuote, sillä sen valmistuksen CO2-päästöt ovat pienemmät kuin perinteisissä sementtipinnoitteissa käytettävän sementin.
Seuraavassa tekstissä kerromme kahdesta kovemman kulutuksen Designlattiatyypistä – DesignHard ja DesignGrind. Tilaa uutiskirjeemme, niin saat tiedon uusista Blogiteksteistä ja muista uutisistamme sähköpostiisi.