DI Martti Matsinen
Elementtirakentaminen, erityisesti julkisivuelementit, voi hyötyä merkittävästi kuitubetonin käyttämisestä. 2.12. julkaistussa blogikirjoituksessa Martti Matsinen mainitsi kuitubetonin käyttämisen yhtenä konstina välttää raudoitusterästen korroosion aiheuttamat betonirakenteiden vauriot. Tämä korostuu erityisesti ohuissa rakenteissa kuten julkisivuelementtien ulkokuoret. Kahdessa merkittävässä kohteessa PiiMat Oy:n toimittamilla polymeerikuiduilla on vältetty tämä korroosio-ongelma.
Arkkitehtitoimisto ALA Oy:n suunnittelemassa Kuopion kaupunginteatterin laajennuksessa julkisivuelementit olivat erittäin monimutkaisia muodoltaan ja lisäksi joiltakin osilta niin ohuita, ettei normaali raudoitus olisi mahtunut betonin sisään (varsinkaan täyttäen suojabetonivaatimukset). Betoniluoma valmisti kohteen julkisivuelementit käyttäen polymeerikuitubetonia. Tarkempaa tietoa kohteen toteutuksesta löytyy esim. Betoni-lehden numerosta 1-2015
Myös Jätkäsaaren peruskoulun julkisivut toteutettiin polymeerikuitubetonilla ja elementtitoimittajana oli Betoniluoma Oy. Kohteen arkkitehtitoimistona oli AOR. Jätkäsaaren peruskoulu valittiin Vuoden Betonirakenteeksi – lisätietoa kohteesta löytyy Betoni-lehden numerosta 4-2019.
Molemmissa em. kohteissa toimintamalli oli sellainen, että kohteen rakennesuunnittelija laski elementille tulevat rasitukset ja jännitykset ja niiden pohjalta kuitutoimittaja laski valittavan kuitutyypin ja määrän. Polymeerikuitu soveltuu erityisen hyvin ulkobetoni-rakenteisiin juuri korroosioriskittömyydestä johtuen ja sitä käytetään myös ulkobetoni-laattojen “raudoittamiseen”. Myös sokkelielementtien hankala raudoitus olisi helppoa korvata polymeerikuitubetonilla.
Teräskuitubetonia on testattu Suomessakin elementtirakentamisessa, esim. Lipa-Betonin konttorin seinässä, mutta se ei ole vielä saavuttanut suurta suosiota. Testielementti tehtiin niin, että sisäkuori oli teräskuitubetonia ja ulkokuori polymeerikuitubetonia.